Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Hozzávalók: 66 dkg finomliszt, 1 egész tojás, 1 tojás sárgája, 1 dl olaj, 1 evőkanál cukor, 1,5 teáskanál só, kb. 4 dl tej, 4 dkg élesztő. A kenéshez:, 5-6 dkg olvasztott vaj. A tetejére:, - Húsvétra ajándék, húsvét magazin
részletek »

Napraforgókalács - Dobd fel az ünnep hangulatát egy ízletes és formás kaláccsal

A Húsvét a keresztény világ és a zsidóság (pászkaünnep, pészah) egyik legszentebb ünnepe, úgynevezett "mozgó ünnep". Jézus feltámadását ünneplik szerte a világon a templomokban. Tudj meg minél többet a Húsvéti TutiMagazin segítségével !
Húsvétra ajándék, húsvét magazin
Itt vagy: Húsvétra ajándék, húsvét magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Napraforgókalács - Dobd fel az ünnep hangulatát egy ízletes és formás kaláccsal
Napraforgókalács - Dobd fel az ünnep hangulatát egy ízletes és formás kaláccsal
Hozzávalók: 66 dkg finomliszt, 1 egész tojás, 1 tojás sárgája, 1 dl olaj, 1 evőkanál cukor, 1,5 teáskanál só, kb. 4 dl tej, 4 dkg élesztő. A kenéshez:, 5-6 dkg olvasztott vaj. A tetejére:, 1 db tojás, napraforgómag, lenmag vagy szezámmag.
Az élesztőt felfuttatjuk 1 dl tejben 1 mokkáskanál cukorral, majd a többi hozzávalóival jól kidagasztjuk. Keverőtálban meleg helyen 1/2 óra alatt megkel.

Kettő egyforma nagyságú darabba vágjuk. Az egyik tésztát 5 egyforma részre osztjuk, és egyenként cipót formálunk belőlük. 10 percig pihenni hagyjuk.

Addig a másik tésztát vesszük elő.

Leválasztjuk az 1/4 részét, cipót formázunk belőle, félretesszük, ez lesz a kalács közepe. A maradék 3/4 részt szintén 5 egyenlő részre osztjuk és gömbölyítjük, majd pihentetjük letakarva.

Elővesszük az első 5 cipónkat. Egyesével kb. 22-23 cm átmérőjű köröket sodrunk belőle.
Hirdetés

Egy gáztepsi hátoldalára sütőpapírt teszünk, és az elsőt ráhelyezzük. Megkenjük olvasztott vajjal. Kinyújtjuk a másodikat is, és az első tetejére tesszük. Megkenjük, erre jön a harmadik lap, azt is megkenjük, erre a negyedik, amit szintén megkenünk. Az utolsó lapot nagyobbra nyújtjuk, akkorára, hogy a 4 réteg oldalát is befedje. A tészta közepét 8 részre vágjuk úgy, hogy körben 1 cm szélességben egyben hagyjuk, a cikkeket kihajtjuk.

Most az 5 kisebb gombócot nyújtjuk, kenjük, és rétegezzük, pontosan úgy, mint az előzőt, de csak 14-15 cm legyen. Ha készen van, akkor a már kihajtott tészta közepébe helyezzük. A közepét ugyanúgy, mint az előzőt, 8 részre vágjuk, a szélén 1 centimétert egyben hagyva. A bevágásokat úgy végezzük, hogy az előző sor kihajtott szirmai közé essenek ezek a belsők. Ha kész a bevágás, akkor óvatosan ezeket is kihajtjuk. A közepébe helyezzük a félretett cipót. Letakarjuk és 30 percig hagyjuk kelni.

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A megkelt tésztát 1 egész felvert tojással lekenjük. A közepét és a szirmokat megszórjuk napraforgó-, len- vagy szezámmaggal.

Betoljuk a sütőbe, és készre sütjük.
Szólj hozzá a cikkhez
Címkék - húsvét, kalács, recept, ajándék, napraforgó
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2013-05-29 08:16:54
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü