Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
A tojás nemcsak az élet, hanem megannyi titkok tudója és rengetegféle díszítési motívum ihletője lehet. - Húsvétra ajándék, húsvét magazin
részletek »

Szerencsét hoz a patkolt tojás

A Húsvét a keresztény világ és a zsidóság (pászkaünnep, pészah) egyik legszentebb ünnepe, úgynevezett "mozgó ünnep". Jézus feltámadását ünneplik szerte a világon a templomokban. Tudj meg minél többet a Húsvéti TutiMagazin segítségével !
Húsvétra ajándék, húsvét magazin
Itt vagy: Húsvétra ajándék, húsvét magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Szerencsét hoz a patkolt tojás
Szerencsét hoz a patkolt tojás
A tojás nemcsak az élet, hanem megannyi titkok tudója és rengetegféle díszítési motívum ihletője lehet.
A tojás nemcsak az élet, hanem megannyi titkok tudója és rengetegféle díszítési motívum ihletője lehet. A húsvét attól is szép lehet, hogy egy kicsit újra gyerekké válva varázsoljunk, bütyköljünk, a legkisebbekkel együtt készüljünk az ünnepre.

Jó alkalom lehet erre a húsvéti játszóház, a tojásmúzeum mint kirándulóprogram, de akár a kalákában végzett tojásfestés és -díszítés is.


Ezekben a napokban népi iparművészek járják az országot, hogy bemutassák a még fellelhető tojásfestési és egyéb díszítési technikákat. A győri Gyermekek Házában megrendezett Tojásfesztiválra nemcsak az ország különböző részeiből, de a határon túlról is érkeztek kiállítók, érdeklődők.
Hirdetés

- Tíz éve próbálunk húsvét előtt egy kis ízelítőt adni abból, hogyan készüljenek a családok a nagyhétre, az ünnepre - tájékoztatott Kokas Éva igazgató. - Egy napra a népi iparművészeket most is sikerült elcsalni Győrbe, a kiállítások mellett játszóházakat, meseelőadást is szerveztünk. Tapasztalataim szerint imádnak a felnőttek is egy kicsit alkotni, játszani és gyermekeikkel együtt szívesen töltik itt az időt.

A szombathelyi Csordás Csabáné csodás karcolt tojásait érdemes volt közelebbről is szemügyre venni. A tulipános, árvácskás, gyöngyvirágos, netán madaras minta kirajzolásához láthatóan rendkívüli türelem szükséges.

- Gencsapátiban születtem, ahol a karcolt tojásnak hagyománya van - magyarázta az alkotó. - Édesanyámtól tanultam a technikát, 90 éves édesanyám még mindig így díszíti a tojásokat. Magunk is kitalálunk új mintát, nekem a szőlős-madaras a kedvencem.

Csordás Csabáné érdeklődőnek tartja a mai lurkókat, lány- és fiúunokáit már tanítgatta a műveletre. Húsvéthétfőn a szombathelyi múzeumfaluban mutatja be a tudományát.

A tojás szerencsét is hozhat, pláne, ha patkót rejt. Az aprólékosan megmunkált, patkolt tojásokhoz a fantázia mellett szó szerint fenék is kell. Legalábbis ezt állítja Bognár László népi iparművész, a Honvéd Táncegyüttes egykori táncosa.

- Túlzás, hogy megtanultam, csak próbálkozom - immár több mint húsz éve - meséli nevetve. - Összetett feladat, jó szem kell hozzá. Az alapot egy speciális, körülbelül 1 milliméter vastagságú ólomlemez jelenti, amelyből egy körömvágó ollóval vágjuk ki a mintát. Én az óbudaira esküszöm, ugyanis ott lakom.

Elmélyült munka folyik egy másik sarokban a békésszentandrási Lázár Jutka népi iparművész segítségével. Az óvodáskorú Zámbó Lili gyertya segítségével írókázza, majd aranyozza" a tojást.

- Ajándék lesz - súgja a kislány, aki már a harmadik tojás díszítésénél tart. Édesanyjával egy baráti látogatásra érkeztek Keszthelyről Győrbe, s a programon egyszerűen itt ragadtak.

Magukkal viszik nemcsak a kézzel készített húsvéti ajándékokat, de mindazt a békét és jókedvet, amivel azok készültek.
Szólj hozzá a cikkhez
Címkék - húsvét, patkolt, tojás, érdekesség, szerencse
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2013-06-28 09:07:07
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü